Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Zo doen we het dus niet

Volg de ontstaansgeschiedenis en de uitvoering van een universitaire 3.0-cursus, in dit geval van de cursus Mediawijsheid. Samen met mijn student-assistente Emma Eigenraam houd ik  onze bevindingen bij in dit blog. Doel is om kennis over onderwijsvernieuwing te delen en wijzer te worden van het commentaar en de ervaringen van anderen. Dus schroom niet.

Zo lang als ik doceer - en dat is vanaf 1976 - ben ik degene geweest die  eigenaar was van alle aspecten van het onderwijsleerproces: de inhouden, de werkvormen, de toetsing, het inschatten van het beginniveau, de leerdoelen, de leermiddelen en de leeractiviteiten. Nu is een mooie troost dat deze klassieke situatie al vanaf de eerste universiteit ter wereld - in Bologna - bestond en zo slecht zal het dus niet zijn, zal menigeen denken.

 

Universiteit van Bologna, Italy, door Laurentius de Voltolina, 14th Century.
Universiteit van Bologna, Italie, door Laurentius de Voltolina, 14th Century.

 

Zie de leermeester staan te oreren achter zijn katheder met zijn tekstboek. Zie de belangstellende studenten op de voorste rijen en zie daarachter de kletsers en slapers. Blijkbaar is dit het klassieke onderwijspatroon, al vanaf de 14e eeuw.

Kennisoverdracht

Nu is genoegzaam bekend dat kennisoverdracht alleen niet gedijt. Veelal gaat de kennis het ene oor in en het andere oor uit, worden bij de toets aantekeningen en leerboek er even bijgehaald, waarna een student  vrijwel alles weer  vergeet. Edgar Dale betoogde in 1946 dat kennis beklijft naar mate meer zintuigen erbij worden betrokken en hij illustreerde dit met behulp van een piramide:

 

Leercurve Edgar Dale
Leercurve Edgar Dale

 

Ondanks deze wijsheid bestaat ons onderwijs nog steeds voor meer dan 80 % uit het aanhoren van de leermeester en uit het lezen van artikelen en boeken, waarna een tentamen volgt. Soms is de toets het schrijven van een werkstuk, bijna altijd aan het slot van een cursus - wanneer het gehele leerproces er al op zit. En vaak is het de vraag of er wel feed back wordt gegeven.

 

Het klassieke leerproces.
Het klassieke leerproces.

 

De cursus Mediawijsheid in een veranderend samenleven in het 2e semester van het academische jaar 2013-2014 willen we geheel anders gaan aanpakken. De cursus wordt gevolgd door 38 studenten in een leeftijd van 19 tot 48 jaar, schat ik zo in: een mix van 2e-jaars Cultuurwetenschappen, premasterstudenten Cultuur of Jeugdliteratuur, en een tiental studenten Communicatie.  Kortom, een vrij grote groep studenten met een zeer verschillende achtergrond. Hoe gaan we dit in hemelsnaam anders aanpakken dan op de klassieke wijze?

Bibliografie

Dale, E. (1969). Audiovisual methods in teaching. Third edition.  New York: The Dryden Press; Holt, Rinehart and Winston.

Reacties

6 Reacties

Coen Pots

Deze challenge zouden alle scholen aan moeten willen gaan in 2014! Goed initiatief dat ik goed zal volgen. Succes!

Marjan Bassie

Hans, wat een voortreffelijke initiatief. Je mag al mijn heilige huisjes omver werpen- ik help je er graag bij. Ik ben erg benieuwd naar de (on)verantwoordelijkheid die je neemt met betrekking tot inhoudelijke leerdoelen!

Monique Zijp, KunstConceptCoach en onderwijsontwikkelaar bij 'living lab' Creativiteit en Ondernemen SintLucasPro

Wat boeiend om zo stap voor stap je avontuur in deze cursus Mediawijsheid mee te mogen lezen!
Een vraag: waarom kies je ervoor om in het horizontale blokkenschema dat de klassieke situatie laat zien, in de eerste blokken 'doen' te zetten?
Als ik je toelichting goed begrijp, zou er wat mij betreft 'lezen en luisteren' komen te staan.

Hans van Driel

Ha Monique, je hebt helemaal gelijk. Natuurlijk moet er 'lezen en luisteren' staan. Mijn student Sil de Reuver heeft het schema inmiddels aangepast, waarvoor mijn grote dank.

Lucas Hendricks

HA Hans,

Goed om te lezen. Zelf werk ik ook af en toe samen met serious game bedrijven. Het adagium van IJsfontein in deze, Playfull Learning, Serious Communication vind ik een goede. Mogelijk goed jullie eens met elkaar in contact te laten komen. Zij hebben onlangs een overeenkomst gesloten met een uitgever in studieboeken die nu ook in SG gaat, specifiek voor de beta vakken. Naast de spelende vorm van attractief leren kun je online ook verdomd goed via slimme data analyses heel goed zien waar de studenten/leerlingen staan, op maat gemaakte volgende uitdagingen en ook feed back meenemen.

Bon, groet! Lucas

M.C.M. Zijp

Dag Lucas,
Interessant! Bij SintLucas zijn we ook aan het vernieuwen met een 'living lab' voor professionals in de creative community die willen veranderen en ontwikkelen.
Ik ben benieuwd naar die uitgeverij van jou en het feedback instrumentarium?


Laat een reactie achter